Monday, August 24, 2009

Kung Pou Fillet o fish

Bahan-bahannya:) 3 keping ikan merah-isi ikan dipotong kiub dan gaul dengan garam , lada sulah dan tepung jagung.Perap sekejap dan goreng sampai ikan bertukar warna menjadi keemasan-ketepikan. 1 labu bawang besar-potong dadu 3 ulas bawang putih-ketuk 2 inci halia -ketuk 1 tbsp cili kisar air asam jawa secukupnya 5 tangkai cili kering-rendam (cm tak guna cili) 2 tbsp sos tiram 5 tbsp sos cili 5 tbsp sos tomato 2 tbsp Lea Perrin sos Garam dan gula secukupnya Nenas potong kiub(cm guna nenas dalam tin) Buah tomato potong kiub(terlupa nak masuk) gajus-goreng tanpa minyak(lupa nak bubuh) Timun buang pulurnya Cara-caranya:)
  • Tumis bawang besar,bawang putih,halia dan cili kisar sampai wangi.Masukkan asam jawa
  • masukkan semua sos dan gaul rata
  • masukkan garam dan gula
  • Kemudian baru masukkan isi ikan yang telah digoreng tadi
  • Last sekali masukkan nenas,timun,tomato dan gajus.Gaul rata jika ingin ada kuah sikit tambahkan sedikit air.Masak sampai sayur -sayuran tu lembut.
Terima kasih Rinnchan ...cm ambik resepi ni semasa berkunjung ke blog Rinn.Maaf kerana ada ubah suai sikit sebab nak kurangkan pedas.Jadi rupanya sedikit pucat.Masakan ikan ni jika pedas lagi kaw!

12 comments:

  1. meriahnya nampak masakan menyelerakan.

    ReplyDelete
  2. kakda..kurang pedas sebab cik abe cm tak boleh makan pedas.Lagi pedas lagi sedap!

    ReplyDelete
  3. kalau takde gajus kira kung pao tak (agak² dlm peti sejuk kita ada ingredients tu except gajus, hehe)

    ReplyDelete
  4. wah!!!
    resepi lain dr yg lain nie...

    ReplyDelete
  5. selalu makan kung pao chicken aje..
    mesti try fish pulak pas nie~

    ReplyDelete
  6. kucingorengemok...rasanya tak jejas kung pao tu..yang penting ikan.gajus tu watak tempelan je:)

    ReplyDelete
  7. el..sedap tau ..jika pedas lg sedap

    ReplyDelete
  8. c-idah..cuba lah,pasti tak mengecewakan

    ReplyDelete
  9. Manje..makcik suka ikan,anak-anak suka ayam

    ReplyDelete