Saturday, August 22, 2009
Bergedil daging
Bahan-bahana:)
6 biji kentang sederhana besarnya
200 gm daging cincang
10 ulas bawang merah
1 tangkai daun sup
1 tangkai daun bawang
1 tangkai daun ketumbar
1 sudu kecil rempah beriani
1/2 sudu kecil lada hitam
garam secukup rasa
2 biji telur-pukul sedikit dgn garfu
minyak masak secukupnya
Cara-caranya:)
Kupas kentang-potong 4 bahagian dan goreng sampai kuning,kemudian tumbuk kentang goreng hingga lumat.Mayang bawang merah dan goreng hingga garing(bawang goreng) -ketepikan.
Satukan kentang dan bawang goreng dalam satu bekas dan masukkan daging cincang, rempah beriani,garam dan lada hitam gaul rata.Potong daun bawang ,daun sup dan daun ketumbar ,masukkan kedalam kentang tadi dan gaul lagi hingga sebati.
Bulat-bulatkan adunan tadi mengikut saiz yang anda inginkan.Celup kedalam telur dan goreng sampai masak.Guna api yang sederhana agar bergedil masak dengan sempurna.
sodapnyerr bergedil daging ittewww.. salam ramadhan makcik tewww
ReplyDeleteBergedil tu memang sedap... tp bab nak menggoreng leceh cikit.. kadang2 terburai dlm kuali.heheh
ReplyDeleteSalam cikmanggis...
ReplyDeleteAnak bujang kita suka sangat dengan begedil nih...hehe... sedap makan2 ngan soto, makan2 camtu je pun sedap kan...
Selamat berpuasa ya cikmanggis....
salam... buat kita rasa cam nak makan soto je tau...
ReplyDeleteme....salam ramadhan...ternampak-nampak muka yassir merajuk hehe
ReplyDeleteijan..jika tak mo dia terburai,kurangkan daging ,lebihkan kentang dan masukkan sebuji telir dalam adunan tu..insyaaalah.
ReplyDeletefzi..terima kasih,semoga mendapat berkat dariNya
ReplyDeletekucingorengemok....makan dgn nasi pun ok..tp dengan soto lg sedap:)
ReplyDeletekak nampak bergedil akak tu ermmmm sedapnya bilala nak bergedil ye stok kentang tak de la pulak
ReplyDeletesedapnye cikmggis bergedil tu
ReplyDeletekalo dpt kat aku..sure abis
hehehehe
chik mi..cm beli kentang kat pasar borong 5 kg,rm5 je...hari-hari makan kentang,anak-anak suka.
ReplyDeleteel...mmg dah abis el..semalam sempat buat bersahur lagi:)
ReplyDeletemakcik,
ReplyDeletetelan liur tgk bergedil tu..
nasib baik la puasa...~
kalau tak, cepat2 ke dapur buat~