Siew Pau
Resipi dari dapur Sonia Nasi Lemak Lover.
Bahan-bahannya:
Inti
300 gm isi ayam di potong dadu.
80 gm bawang besar-cincang.
40 gm green peas-Cm guna yang dalam tin.
Perasa.
1 tsp garam.
2 tbsp gula atau secukup rasa.
1 tbsp sos tiram.
1/2 tbsp minyak bijan.
1 tbsp kicap cair.
1 tsp kicap pekat.
1 tsp kicap pekat berkaramel-optional.
Secubit serbuk Chinese five spices.
Bahan pemekat
1/2 tbsp tepung jagung +1 tbsp air.
Cara-caranya:
- Satukan bahan-bahan perasa di dalam satu bekas.Gaul rata.
- Panaskan 3 tbsp minyak masak dan tumis bawang besar sehingga wangi.
- Masukkan isi ayam dan masak sehingga bertukar warna ,masukkan green peas.Gaul sehingga sekata.
- Masukkan bahan-bahan perasa dan kacau perlahan-lahan jika terlalu pekat tambahkan sedikit air.
- Akhir sekali masukkan bahan pemekat.
- Bila telah siap ,ketepikan.
Doh A (Water dough)
200 gm tepung gandum biasa.
60 gm salted butter.
2 tsp gula halus.
100 gm air.
Doh B (oil dough)
160 gm tepung gandum biasa.
100 gm lemak sayuran.
Bahan sapuan : telur kuning +sedikit air.
Bijan putih secukupnya.
Cara-caranya:
- Doh A(dengan cara rub in method)satukan butter ,tepung serta gula menjadi serbuk roti .Perlahan-lahan masukkan air hingga menjadi doh yang licin.Biarkan rehat selama 10 minit.
- Doh B,campurkan lemak sayuran dan tepung sehingga menjadi doh yang licin dan biarkan selama 10 minit.
- Bahagikan doh A dan doh B menjadi 20 biji.(doh A~19 gm,doh B ~12 gm )Bulat-bulatkan menjdi bentuk bebola kecil.
- Balutkan doh Adengan doh B,macam nak buat karipap pusing tu ya.Bulat-bulatkan.
- Gelek membujur dan gulung.Kemudian gelek sekali lagi dan gulung,kerat dua dan bentukkan menjadi bebola .
- Gelek doh dan isikan dengan inti lebih kurang 25 gm.Tutup dengan kemas dengan cara memicit bahagian hujung sehingga bercantum.
- Sapukan dengan kuning telur dan bakar selama 15 minit dengan kepanasan oven lebih kurang 200C terpulang pada jenis oven yang di gunakan.
- Setelah 15 minit keluarkan dari oven dan sapukan sekali lagi dengan kuning telur dan tabur bijan secukupnya.Kembalikan ke dalam oven selama 15 minit lagi.
Nak ckit...
ReplyDeleteYour siew pao looks good. I'll be making these too.
ReplyDeleteWrap dough A with dough B?..
ReplyDelete