Thursday, May 8, 2014

Ban Kelapa.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.


Roti yang dimasak sendiri di rumah adalah roti yang paling sedap.Makan ketika masih panas.Setiap kali saya masak roti terasa seolah-olah rumah saya seperti  sebuah bakery.Baunya rotinya  sungguh harum sehingga ke luar rumah.Hari ini saya teringin sangat hendak makan roti yang berintikan kelapa.Apabila cari  resipi  saya berkenan dengan resipi DISINI. Saya ubah suai sedikit resipinya mengikut selera sendiri.
Ban Kelapa.

Resipi asal : Jun-Blog.

Bahan-bahannya:

11 gm yis.
1/3 cawan air suam.
1 tsp gula.
1/2 cawan susu segar.
1/3 cawan melted butter (unsalted)
2 biji telur.
3 1/2 cawan tepung roti.
1/3 cawan gula.
1 tsp garam.

Bahan sapu:

1 biji telur.
2 tbsp air.

Topping
Chia seeds.

Inti Kelapa.

1 biji kelapa parut.(ambil bahagian putihnya)
1 ketul gula Melaka(adjust mengikut selera masing-masing)
1 helai daun pandan.
Secubit garam
1/2 cawan air.

Cara-caranya:


  • Satukan semua bahan-bahannya dan masak sehingga kering.
  • Boleh di sediakan lebih awal dan simpan dalam peti sejuk.


Cara-caranya:

(Saya uli dengan menggunakan mixer)


  • Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mangkuk pengadun dan uli sehingga kenyal atau elastik.
  • Perap selama 30 minit atau sehingga doh kembang menjadi dua kali ganda dari  saiz asal.
  • Tumbuk doh untuk keluarkan udara di dalamnya.
  • Ambil doh mengikut saiz yang anda suka(saya agak-agak saja tidak timbang).Bulat-bulatkan.Kemudian gelek sehingga jadi  bentuk bujur.
  • Isikan inti kelapa dan tutup dengan kemas agar inti tidak bocor ketika membakarnya nanti.
  • Lakukan sehingga selesai.
  • Rehatkan agar doh kembang selama 20 minit (lebih kurang)
  • Sapukan dengan egg wash.Taburkan dengan chia seeds.
  • Bakar sehingga perang atau sehingga roti masak.


9 comments:

  1. salam CM..nekcik peminat tegar roti..pantang jumpa roti...buat pun suka sbb tngok dia naik gebus
    terima kasih sharing butterscotch buns.hari hari nekcik buat..saja suka buat bagi bagi orang

    ReplyDelete
  2. roti yang dibuat sendiri memang sedap cm... bila baru2 masak tu sedapnya.

    ReplyDelete
  3. memang betul kak nah... roti buatan sendiri paling sedap sbb boleh makan panas2....

    ReplyDelete
  4. sedapnya.tp betol la.buat sndri lg sedap.dia pnya nikmat rasa tu lain..

    JommSihatDanCantik.blogspot

    ReplyDelete
  5. buat roti ni kena pi menuntut masuk kelas. saya selalu ikut resepi mesti jadik keras la doh tak naik la haha. mmg tabik kat org yg pandai wat roti :)

    ReplyDelete
  6. memang lebih enak kalo roti itu kita buat sendiri, jadi lebih terasa originalitas dan tak perlu khawatir akan bahan tambahan yang berbahaya. silahkan kalo ada waktu kunjungi rumah saya di http://www.purwokerto-online.blogspot.com :)
    (maaf berbau blogwalking)

    ReplyDelete
  7. ya allah best nya.. saya suka roti.. tapi nk buat asyik tak jadi je.. hehe..

    jemput visit my blog : hudakassim.blogspot.com

    ReplyDelete
  8. Alahai, tengah-tengah malam tengok roti lapar plak. Tak sabar nak cuba.

    ReplyDelete