Wednesday, April 23, 2014

Kek Lobak Merah.


Assalamualaikum dan selamat sejahtera.


Kek Lobak Merah

Bahan-bahannya :)

2 1/2 cawan tepung gandum.
1 1/2 tsp baking soda.
2 tsp baking powder.
1 tsp garam.
4 biji telur.
2 1/2 tsp serbuk kayu manis.
1 cawan gula perang (brown sugar)
3/4 cawan minyak jagung.
4 cawan lobak merah yang di parut kasar.
1/2 cawan badam flakes.
1/2 cawan kismis.

Cara-caranya:


  • Lobak merah di parut kasar.
  • Satukan minyak jagung  ,telur,gula dan garam di dalam bekas yang sesuai.Whisk sehingga sebati.
  • Kemudian masukkan tepung yang telah di ayak dengan baking soda ,serbuk kayu manis dan  baking powder.Gaul rata.
  • Akhir sekali masukkan parutan lobak merah,badam dan kismis.Gaul sehingga rata.
  • Isikan adunan ke dalam cawan kek kertas dan bakar sehingga masak.
Kek yang sangat ringkas serta cepat disediakan.Jika adunan agak cair boleh tambahkan dengan  1/3 cawan tepung gandum....oh ya tak lupa Cm nak ucapkan terima kasih daun keladi pada Gert kerana hadiahkan cawan kek kertas  ini.Cm suka sangat :)....

5 comments:

  1. suka sangat kek ini tp nak makan asyik beli jer...hehehe

    ReplyDelete
  2. Assalam cm,
    dah lama kita perhatikan
    kek lobak merah ni..kita belum pernah cuba buat..
    pasti sedap...:)

    ReplyDelete
  3. terliur rasa
    http://mhsfrozenfoodmarketing.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. Makcik pinjam resepi...nk try buat....
    Tmbh topping cheese atas....sedappppnyer makcik masak

    ReplyDelete
  5. Makcik pinjam resepi...nk try buat....
    Tmbh topping cheese atas....sedappppnyer makcik masak

    ReplyDelete