Tuesday, February 11, 2014

Cendol Pulut.

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Bahan-bahannya:

A
2 cawan tepung beras.
6 tbsp tepung ubi.
2 tsp air kapur.
10 helai daun pandan-hiris halus.
6 cawan air.

B
1 tin susu cair.
Sirap gula melaka.
Kacang merah-rebus(atau guna yg dalam tin)
Pulut secukupnya.
Kiub ais secukupnya.

C
1 bekas yang mengandungi air sejuk dan ketulan ais yang mencukupi.

Cara-caranya:)


  • Kisar daun pandan dengan 6 cawan air sehingga halus dan tapis.
  • Satukan tepung beras,tepung ubi ,air kapur dan air pandan.Kacau sehingga sebati dan tapis.
  • Tuangkan ke dalam periuk yang tidak melekat dan kacau diatas api yang sederhana sehingga pekat.
  • Kecilkan api dan kacau perlahan-lahan sehingga adunan naik wap dan berkilat.
  • Sediakan satu bekas yang mengandungi air sejuk dan ketulan ais.
  • Masukkan adunan ke dalam acuan cendol dan tekan ke dalam bekas yang mengandungi ais.
  • Lakukan sehingga selesai dan simpan dalam peti sejuk.
  • Hidang bersama pulut,susu cair,kacang merah  dan sirap gula melaka.Masukan ketulan ais..enjoy !



Jika tak silap Cm la,dah hampir 3 minggu cuaca yang sungguh panas tanpa hujan seperti ini....Rumput di keliling rumah pun hampir kering dan pokok pokok yang ditanam didalam pasu perlu disiram beberapa kali setiap hari.Dalam kedaan cuaca yang kering tanpa hujan Denggi pulak bermaharajalela.Kawasan rumah Cm ni merupakan kawasan wabak denggi...scary jugak semoga jiran-jiran dapat menjaga kebersihan dalam dan luar rumah agar tiada tempat untuk nyamuk membiak.

Disini cuaca yang sungguh panas dan kering sementara di satu sudut dunia yang lain pulak mengalami keadaan cuaca yang sungguh sejuk dan salji yang tebal.Semuanya ini mengingatkan kita akan kekuasaan Allah Taala....jangan kita menjadi manusia yang rakus melakukan kerosakan di muka bumi ini.Penebangan pokok yang berleluasa serta pembakaran terbuka.Mengorek hasil bumi tanpa "belas" kasihan.Pencemaran udara dan air......menakutkan.marilah kita sama-sama menjaga alam sekitar demi masa depan anak cucu kita.

4 comments: