Wednesday, September 22, 2010

Sambal Bekwoh

Salam dan selamat tengahari.Hari ni cm  buat sambal belacan khas atas permintaan Chemp:)...harap Chemp sudi mencubanya dan bagi feedbacknya nanti ye:)..setiap kali kenduri kahwin inilah resepi yang bonda cm gunakan ....Jom kita lihat bahan bahannya:)

7 tangkai cili kering-potong dan masak dengan air panas hingga lembut-toskan.
15-20 biji cili api.
4 biji cili masak.
4-5 ulas bawang putih-panggang&bakar atas dapur gas:)
3 ulas bawang merah-panggang& bakar atas dapur gas
3 biji limau kasturi
1 labu bawang besar-mayang
garam dan gula secukup rasa
1 tbsp cuka
3 tbsp kismis
Cuka secukupnya untuk perap dgn bawang besar.
1 ketul kecil belacan-panggang
Cara-caranya:)
  • Potong cili masak kecik-kecik agar senang nak kisar.
  • Mayang bawang besar nipis-nipis dan perap dengan cuka secukupnya(tenggelam)kemudian ramas hingga layu dan buang cukanya.ketepikan.
  • Kisar cili kering,cili masak,cili api,bawang putih,bawang merah dan belacan hingga hancur-blend kering ya.
  • Bila semuanya dah hancur dan sebati baru masukkan 1 tbsp cuka,garam dan gula secukupnya.Dan perahkan jus limau kasturi.Gaul hingga rata.Last sekali masukkan bawang besar yang direndam dgn cuka tadi dan gaul hingga mesra.Hias dengan kismis secukupnya:)
  • Untuk lebih sedap sambal hendaklah disediakan sehari sebelum digunakan.Simpan dalam peti ais:)

30 comments:

  1. alamak...sedapnyee ..yg selalu ilah buat kak ipar ajar..goreng kesemua bhn.. ni bakar pasti lebih wangi kan kak.. nk try buka posa ptg ni hehe

    ReplyDelete
  2. Salam makcik...banyaknya cili tu..pakcik pasti lari hehe..
    Satu lagi rsipi yang akan dicuba nanti ;)

    ReplyDelete
  3. Salam kak CM!!! wakakakakaka geli ati baca komen tummy kata pakcik lari hihihi.... 1st ime ni tahu sambal mcm ni, masuk list! nak2 dgn cili yg byk tuuu pastu bwgnyer dibakar mmg sedap! terliur kita!

    ReplyDelete
  4. Ilahjy...cuba lah ya..amat serasi jika makan bersama kari atau kerutub atau seangkatan dgnya:)

    ReplyDelete
  5. Tummy dear..hehe...jika pakcik makan sambal ni pasti kena panggil ambulan ke hospital hehe

    ReplyDelete
  6. ika ...hihi penatlah makcik nak kejar pakcik sb sambal ni...kena bagi nama baru "sambal Suami lari" kihkih

    Ika cuba lah sedap bila pekena dgn gulai ikan atau kari:)

    ReplyDelete
  7. Salam ziarah Makcik Manggis,
    Blog yang baik esp utk sy yg baru bertatih utk memasak. TQ for sharing :)

    ReplyDelete
  8. waaaaaa nak buat nak buattt! macehh kakak cayangg! mmuahhh!!

    ReplyDelete
  9. Mummy Eda..selamat datang ...terima kasih:)singgah singgah lah selalu ya hehe

    ReplyDelete
  10. Hana...buat lah hana :) tp jangan kasi Darwish makan tau..tercirit budak tu:)

    ReplyDelete
  11. alamak...masuk blog yang banyak gambor masakan ni bertambah mencerut-cerut perut. hai..dugaann...dugaaan...

    ReplyDelete
  12. salam dr sam..jom makan nasi dgn sambal bekwoh ni hehe selamat hari raya dr sam:)

    ReplyDelete
  13. wah...akak CM, sedap tu..mas suka pedas2....nanti nk try buat la...tengok jer dah rasa nak makan nasi...ha..ha..

    ReplyDelete
  14. Salam CM
    ALHAMDULILLAH
    nielah kalau berguru pada yang pakar..dapat resepi yang betul..tq CM..nak buat nanti..sedapnya kalu make dgn kerutub kan?tak pun gulu halus boh bube nyior..terima kasih sekali lagih...suka sangat..x sabar2 nak buat nieh..

    ReplyDelete
  15. Salam CM..Selamat Hari Raya..maaf andainya ada tutur tinta yang menyinggung perasaan ..lama betul tak mkn sambal belacan gini...

    ReplyDelete
  16. Wow, this is so new to me...new dish, new name! Looks good ya! :D

    ReplyDelete
  17. sedak3.... makey ngan nasi panah2.. ikey kering.. bertamboh2 makey nasik.. hehe...

    selamat hari raya cm.. anak blajar di ireland ye? bakal doktor eh? smoga dia berjaya ye cm? t doakan selalu.. amin..

    ReplyDelete
  18. Haha jadi makcik seorang saja yang akan menikmati sambal ni.. bagus sekali tu :)

    ReplyDelete
  19. salam aidilfitri makcik..
    apa khabar? harap sihat ye..
    terliur tengok menu2 kat uma makcik..
    harap2 pasni bleh cuba semuanya..
    sekarang ni da sarat..tgh tgu hari je..
    doakan kami berdua selamat ye..salam...

    ReplyDelete
  20. salam makcik,
    wow sedapnya..
    aku suka sangat dg sambal, tapi baru tau ada sambal model begini, pakai bawang besar & kismis.

    ReplyDelete
  21. Salam CM cayang....
    Wah syok dapat makan sambal bekwoh ni. kalau bekwoh mau sebesen kena buat sambal..cicah ngan ayam goreng yuhuhuuuuu.... yabedadu sedapnye CM hehehe :D

    Ijan

    ReplyDelete
  22. Mas..cuba lah..makan nasi tak ingat dunia nanti hehe

    ReplyDelete
  23. Chemp..haha jangan lah buat lawak adikku Chemp..sambal jek kihkih malu lah cm...

    Uishhh sedap tu chemp..boleh pingsan hehe

    ReplyDelete
  24. sally..cm pun sama juga..maaf zahir batin ya

    ReplyDelete
  25. my dear love..bekwoh maknanya kenduri:)

    ReplyDelete
  26. salam Ti..sedak memang sedak pahtu gak kena pakat=pakat jogging hehe.Makasih Ti sb sudi tinggal komen:)

    ReplyDelete
  27. Tummy..hehe bila buat sambal camni makcik kena "sorok" takut pakcik makan pastinya akan sakit perut...makan sorang2 ni:)

    ReplyDelete
  28. Achik..alhamdulillah dah cukup bulan ya..semoga achik selamat melahirkan dan mak serta anak insyallah sihat.Jangan lupa letak gambar baby nanti ya:)

    ReplyDelete
  29. Deetha..hehe ini pun sambal setan ya:)

    ReplyDelete
  30. Ijan..sedap makan dgn ayam goreng..nasi tanpa kuah..pastu bila nak tercekik cepat2 minum air haha ganas tu

    ReplyDelete