Friday, September 3, 2010

Biskut Dahlia

Salam dan selamat petang.Terima kasih pada kawan-kawan yang sudi singgah "kerumah" cm ni.Maaf ya sb tuan rumah sangatlah sibuk hingga tak ada masa nak singgah ke blog kawan-kawan.Insyallah bila siap "kerja" kita ni dapatlah bertandang ke rumah kawan-kawan pulak ya:)

Ok petang ni cm nak share resepi biskut Dahlia,biskut orang dulu-dulu..generasi mak mak kita:)..setiap kali hari raya pastinya biskut ni takkan ketinggalan.Oh ya teringat seorang kawan Angah namanya Dahlia hehe cantik orangnya:)..secantik namanya....
Bahan-bahannya:
8 oz tepung gandum
3 0z tepung kastad.
1 1/2 oz tepung ubi(cm guna tepung jagung)
6 oz gula halus(cm guna 5 oz gula ising)
7 oz marjerin(cm guna butter)
1 biji kuning telur.
1 tsp esen vanila.
Ceri merah untuk hiasan.

Cara-caranya:

  • Pukul butter,gula,kuning telur dan esen vanila hingga  hancur dan gebu.
  • Masukkan semua tepung dan uli hingga rata.(jangan lupa ayak dulu semua tepung tu ya)
  • Masukkan  ke dalam acuan kuih semperit  dan tekan hingga berbentuk seperti gambar diatas.
  • Hiaskan dengan potongan ceri merah.
  • Bakar hingga masak,
Terima kasih pada tuan asal resepi ni Cikpuanmieza dari myresipi. dan minta maaf banyak-banyak sebab dah ubah suai sikit hehe.Jangan marah ya.Minta di halalkan ya:).

5 comments:

  1. Salam ..
    koleksi kueh raya ke ni
    masih di buka untuk tempahan?
    mesti sedap..la la la

    ReplyDelete
  2. wasalam..hehe memang tempahan ditutup dan tak pernah buka:)

    Selamat hari raya maaf zahir batin buat zul sekeluarga(cm nak orang yg first wish ni hihi)

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  4. salam kak cantik dahlia akak,kak dah berdesir ke belum?heheheh

    ReplyDelete
  5. Salam CM,

    ni authentic biscuit lah..suka tgk

    ReplyDelete