Friday, April 5, 2019

Pau Gebu Kenyal





Bahan-bahannya:

Sponge (A)

250gm tepung pau (Cm guna cap Blue Key)
20 gm gula kaster.
11 gm yis.
125 gm air.

Bahan B

250 gm tepung pau.
100 gm gula kaster.(guna 80g)
30 gm shortening.
2 tbsp tepung beras pulut.
10 gm double action baking powder.
125 gm air.
5 gm garam.
Inti pau-terpulang pada citarasa masing-masing
.
Cara-caranya:

Satukan bahan-bahan A dan uli sehingga licin dan rehatkan selama 30 minit.

Satukan bahan B sehingga sebati dan rehatkan.

Apabila cukup masa 30 minit satukan doh A dan doh B dan uli sehingga sebati dan licin.Rehatkan selama 30 minit.

Bulat-bulatkan 50 gm setiap satu dan isikan dengan inti.Tutup dengan kemas.

Rehatkan 20 minit dan kukus sehingga masak.
Jangan lupa alaskan tutup pengukus dengan tuala agar air tidak menitik ke atas pau.

Petua untuk dapatkan pau yang cantik :
Pastikan air untuk mengukus telah mendidih dan berwap sebelum di masukkan pau ke dalam periuk kukusan.
Jarakkan kedudukan pau dalam pengukus kira-kira 5-6 cm setiap satu.
Pau hendaklan di kukus sebaik saja ianya kembang.
Jika pau yang telah di isikan inti di biarkan lama di dalam suhu bilik ianya akan mengecut setelah di kukus.



No comments:

Post a Comment