Tuesday, September 27, 2016

Sourdough Bagels

Assalamualaikum dan selamat sejahera.

Inilah perama kali saya buat bagel dengan sourdough starter.Alhamdulillah kejadiannya sungguh menarik sekali.Sebelum ini saya beranggapan untuk membuat roti sourdough adalah sangat sukar terutama setelah beberapa kali gagal untuk  menghasilkan sourdough starter yang betul.

Beberapa kali roti saya jadi "batu" dan terlampau masam.Natural yeast saya buat pula berbau sangat busuk dan sebagainya.

Roti sourdough sangat baik untuk kesihatan  tetapi orang Malaysia belum biasa lagi dengan roti sourdough yang agak keras dan berat.Kita di biasakan dengan roti yang gebu dengan di tambah dengan macam-macam bahan pelembut serta penaik roti yang bukan semula jadi.Untuk roti bertahan lama bahan
 pengawet pula di tambah.Dalam kepala kita telah di "set" roti mesti gebu dan lembut.Satu anggapan yang tidak tepat.insyallah nanti kita bincangkan lagi tentang tajuk ini di lain posting ya...

Jom kita lihat bahan-bahan untuk menghasilkan Bagels.

Sourdough bagels.

400 g tepung roti.
250 g sourdough starter-fed.
180 ml air.
1 tbsp susu tepung.
1 tsp garam.
1 tbsp chia seed -optional.

Hiasan..Chia seed dan bijan.
1 tbsp semolina untuk di taburkan rata pada dulang agar bagel tidak melekat.


Cara-caranya:


  • Satukan semua bahan-bahan dan uli sehingga sekata.
  • Bulat-bulatkan doh menjadi 8 biji atau seberat 100 g setiap satu.
  • Rehatkan sekejap kira-kira 10 minit.
  • Kemudian bentukkan doh tadi menjadi bentuk bagels.
  • Biarkan doh naik menjadi dua kali ganda dari saiz asal.
  • Sementara itu panaskan ketuhar 220 darjah celcius.
  • Didihkan air dalam periuk dan masukkan 2 tbsp madu.
  • Kecilkan api dan biarkan air mendidih perlahan-lahan.
  • Masukkan bagels 2-3 biji sekali masuk bergantung pada periuk yg di gunakan.masukkan selama 15 ke 30 saat.
  • Keluarkan dari periuk dan taburkan dengan chia seed sertabijan pada permukaannya.
  • Susun ke dalam dulang pembakar.
  • Lakukan proses yang sama sehingga selesai.
  • Masukkan ke dalam oven.Kurangkan kepanasan oven ke 200 darjah celcius.
  • Bakar sehingga masak atau warna perang keemasan.Lebih kurang 30 ke 45 minit.
  • Keluarkan darioven dan biarkan sejuk selama 20 minit baru di pindahkan ke atas wire rack .





2 comments:

  1. Salam kak cm.. huhu.. tu la.. mmg xleh laa, dlm kepala nih mmg nak roti lembut gebus sokmo.. tun penah makan bagel, tak berjaya nk habiskan.. liat2 gitu texture dia.

    ReplyDelete