Pagi ini saya hendak sambung bercerita tentang kebun mini saya atau pun kebun pasu saya.Sebenarnya hasil tidaklah seberapa tapi kepuasan dan keseronokan tidak dapat di hitung atau dikira....sebenarnya tidak layak di panggil kebun pun hehe....saja hendak tambah cerita hehe
Pokok Holly Basil.
Sejenis pokok herba yang tahan lasak dan panjang hayatnya.Kegunaannya sebagai ulam.
Pokok Turi.
Sedap di masak lemak putih dengan keledek dan di tumis dengan ikan bilis atau di masak dengan telur dadar.
Pokok Selom.
Di makan begitu saja dengan sambal belacan atau di buat urap dengan tauge .Di jadikan ulam untuk nasi kerabu dan laksa.
Pokok pudina.
Daun pudina banyak kegunaannya dalam masakan.Saya gunakan untuk masakan nadi beriani,untuk buat dipping dengan homemade yogurt,ulam,rencah dalam laksa dan yang paling best sekali untuk teh pudina.Tengok la tu..tak sempat nak membesar kena petik.
Pokok Limau Purut.
Daun limau purut memang banyak kegunaan di dapur saya.Bahan untuk masak tom yam,nasi kerabu ,masak mihun goreng,rendang dan lain lain lagi.Tetapi pokok ini banyak musuh terutamanya sejenis ulat hijau yang suka makan pucuknya.
Limau Kasturi.
Ulat hijau suka serang pucuknya.Sama dengan pokok limau purut .Kadang kadang ada bena yang menyerang di dahan muda serta di bawah belakang daunnya.
Pokok keledek.
Aikk keledek tanam dalam pasu? Hehe ya..Makcik Manggis gila bercucuk tanam apa yang boleh tanam makcik tanam.Saya suka makan pucuk keledek rebus cicah sambal belacan.Pekena dengan ikan goreng..pengsan dua kali hehe.Kadang kadang suami mengusik katanya tak nk tanam durian ke dalam pasu?hehe boleh ..durian belanda tetapi sayangnya dah mati.
Okay lah setakat ini.Nanti Makcik Manggis sambung dengan kebun setinggan di luar pagar pulak.
saya duduk apartment pun ada juga berkebun sikit. tapi berkebun cara orang takda halaman laa :)
ReplyDeleteBagus.Nak seribu daya kan
DeleteBanyaknya tanaman.. rajin sungguh... nanti akan alihkan ke tanah or biarkan ajer dalam pasu yer
ReplyDeleteTanam dalam pasu
Delete