Friday, September 4, 2015

Brownies

Brownies.

Bahan-bahanya:

400g coklat masakan.
150g unsalted butter.
100g gula perang.
100g gula castor.
4 biji telur-grade A.
1 tsp esen vanilla.
100g tepung naik sendiri.
30g serbuk koko.
Kekacang pilihan anda untuk di tabur.

Cara-caranya:


  • Cairkan coklat masakan dan butter dengan kaedah double boiler sehingga sebati
  • Kacau dengan menggunakan whisk gula perang,gula kastor,telur serta esen vanilla .Kacau rata je tak perlu pukul.
  • Tuangkan bancuhan tadi  ke dalam adunan coklat dan kacau sehingga rata.
  • Ayak tepung dan serbuk koko dan masukkan ke dalam adunan tadi.Gaul sehingga sebati.
  • Alaskan dulang dengan baking paper.Tuangkan adunan ke dalam dulang.
  • Taburkan kekacang pilihan anda.Saya letak hirisan badan serta biji bunga matahari.
  • Tabur biar sekata.
  • Jangan lupa panaskan oven terlebih dahulu 280 darjah celcius.
  • Bakar sehingga masak atau selama lebih kurang 25-30 minit(bergantung pada jenis oven yang di gunakan)
  • Sejukkan terlebih dahulu sebelum di potong
Sebenarnya resipi asal saya ambil dari blog Masam Manis.Azlita Aziz.Brownies berkedut tapi apa bila saya tabur kekacang di permukaannya  tidak nampak kedut lagi.Terima kasih Puan Azlita.

Jika kawan-kawan ingin memasak Brownies berkedut jangan tabur kekacang ya.Tetapi saya sangat suka jika brownies saya banyak kekacang terutamanya kacang badam.Kombinasi coklat dalam brownies serta badam memang "ngam" sangat sedap .Selamat mencuba.


3 comments:

  1. Boleh dijadikan menu utk hari raya haji. Terima kasih cm.

    ReplyDelete
  2. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete