LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Wednesday, August 26, 2015

Donat

Donat.


Bahan-bahannya:

A
300g tepung roti.
200g tepung gandum
10g garam halus.
60g brown sugar
1/2 sudu makan baking powder.
3 1/2 sudu teh yis segera.

B
2 biji kuning telur.
280ml susu segar (sejuk)
C
50g shortening.
Cara-caranya:


  • Adun (A) sehingga sebati.Campur (B) dan uli sehingga menjadi doh.
  • Tambah (C) dan uli doh sehingga lembut.
  • Tutup doh dengan kain lembab dan biar doh naik dua kali ganda dari saiz asal.
  • Bentukkan doh menjadi bebola seberat lebih kurang 50g setiap satu.Bentukkan menjadi bebola yg kemas dan licin.
  • Biarkan doh kembang lebih kurang 25-30 minit.
  • Buatkan lubang di tengah-tengahnya.Berhati hati agar terbentuk lubang yg elok dan menghasilkan donat yg cantik.Saya tekan dengan kayu bulat sebesar ibu jari.
  • Panaskan minyak sederhana suhunya dan goreng sehingga perang atau kuning keemasan.
  • Balik-balikkan semasa menggoreng agar warna sekata.
  • Tos minyak dengan menggunakan tissu dapur.
Cara-cara nak salutkan gula pada donat agar tidak bersepah gulanya .

Masukkan gula halus ke dalam plastik beg.Masukkan donat dan goncang-goncang plastik agar gula mensaluti donat dengan sekata.Dengan cara ini dapat menjimatkan penggunaan gula dan ianya lebih cantik.
Jika anda ingin menggunakan acuan donat pun okay tapi donatnya tidak" gempal "seperti ini 

Oh ya jangan lupa jaga apinya agar tidak terlalu besar dan tidak terlalu kecil.Jika api besar bahagian dalam belum masak sedangkan luarannya dah nak hangus.Tambahan jika donat "gempal" seperti yang saya buat ini.Jika api terlampau kecil donat akan serap minyak.Tentunya tak sedapkan....
Tadi saya uli dengan menggunakan mixer jadi kerja lebih senang dan masa pun lebih jimat . Saya dapat 17 biji donat dengan satu adunan ini.

Sementara menunggu mixer siap menguli dapatlah kita buat kerja kerja dapur yg lain.....

Selamat mencuba ya.Resipi asal dari Alex Goh tapi saya ubah suai sikit ikut cita rasa sendiri.

No comments:

Post a Comment