Tuesday, October 29, 2013

Roti Nan




Assalamualaikum dan selamat sejahtera.


Hari ini Cm masak roti nan.Tapi sambalnya terpedas pulak jadi terbatuk-batuk panjang suami Cm yang memang tak boleh makan pedas.Maaf ya.....rasanya tadi cili untuk sambal ikan bilis tu  sedikit je....

Sebenarnya nak buat Roti Nan ini sungguh senang dan bahan-bahannya pun tak banyak.Cm buat dalam 1 kg tepung gandum dan dapat 14 keping nan saiz sederhana.Alhamdulillah dapat makan sehingga ke petang ni.....

Bahan-bahannya:
(Sumber: Mummyhamim2.Myresipi)

750 gm tepung gandum.
250 gm tepung naik sendiri.
250 ml plain yogurt.
1 tsp yeast+1/2 cawan air suam.
2 tbsp minyak zaitun.
1 biji telur.
2 tbsp gula.
Sedikit garam.

Cara-caranya:


  • Tuangkan tepung keatas papan pencanai dan buat lubang di tengah-tengahnya.Kata kawan tu buat macam gunung berapi hehe.
  • Tuangkan yogurt,minyak zaitun,air+yeast,telur,garam dan gula ke atas tepung.Gaul sehingga rata.Jika keras tambahkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang licin.Uli sehingga sebati.
  • Bahagikan doh kepada 14 bahagian.bulat-bulatkan.Biarkan doh selama 1-2 jam atau sehingga doh naik.
  • Gelek doh sederhana tebalnya.Masak menggunakan kuali nonstick.
  • Apabila menggelembung balik-balikkan agar ianya masak dengan sekata.

Yogurt Pudina.

1 cawan plain yogurt.
1/2 cawan daun pudina segar.
1 ulas bawang putih.
1 tbsp jus lemon.
Sedikit garam.
Sedikit gula.
Sedikit lada sulah.

Cara-caranya: 

Kisar semua bahan-bahan di atas dan simpan dalam peti sejuk sekejap sebelum dihidangkan.

Tadi Cm makan roti nan dengan Kari Ayam Berypgurt,sambal ikan bilis dan Yogurt pudina.Alhamdulillah.


3 comments:

  1. nak smpn resepinya dlu cm...nnti nak try...:-)

    ReplyDelete
  2. walaupun pedas tapi sambal tu nampak canteeeeekkk!

    ReplyDelete
  3. bila sebut roti nan sy pasti teringatkan arwah ayah... dia suka mkn roti nan ni masa muda2.. suka dia bercerita ngan anak2nya.... tp dia bukanlah kaki melepak kedai kopi... sbb tu walaupun dia suka roti nan.. dia jarang mkn kat kedai... tempat dia hari2 kat kebun.. lgipun kat kg mmg takde org buat nan kecuali kalau keluar ke bandar... masa muda2 dulu masa dok kat Tganu (sblm berhijrah ke felda) senanglah nak jumpa.. ada masa bolehlah cuba buat nan ni.. sajian sihat ni..

    ReplyDelete