Friday, July 19, 2013

Homemade Bawang Goreng Ranggup.




Assalamualaikum dan selamat sejahtera.


Cm ada mendengar cerita yang tidak enak tentang bawang goreng yang kita beli dari kedai dan ianya sungguh menakutkan.Kebenaran cerita-cerita tu belum terbukti tetapi yang pastinya pengusaha  bawang goreng yang bersekala besar akan menggunakan minyak yang sama berulang-ulang kali ini  tentunya  tidak baik untuk kesihatan.

Kepada kawan-kawan di luar sana ... ayuh mari kita bekalkan makanan yang selamat untuk orang-orang yang kita sayangi.Membuat bawang goreng  sendiri di rumah bukan perkara yang susah hanya perlu ada sedikit kerajinan untuk mengupas,menghiris dan menggoreng bawang.Tetapi percayalah apabila melihat hasilnya.....hilang segala penat tu :)...seronok !!!


Bawang merah dan bawang putih  dihiris nipis.(bawang putih tak nampak dalam foto ni)




Goreng dengan minyak yang agak banyak.

Tos minyak dengan menggunakan tisu dapur.Bawang putih dicampur sekali dan goreng bersama -sama bawang merah kombinasi kedua-dua bawang ini telah  menghasilkan bau yang sungguh wangi.

Inilah hasilnya.



Bahan-bahannya:

1 1/2 kg bawang merah.
1 labu bawang putih.
Tepung gandum secukupnya.
Minyak untuk menggoreng.

Cara-caranya:


  • Kupas bawang merah dan bawang putih cuci bersih & toskan.
  • Mayang bawang merah dan bawang putih hingga nipis. 
  • Taburkan tepung gandum dan gaulkan hingga sekata.
  • Panaskan minyak dan goreng hingga bawang bertukar  warna perang keemasan.
  • Keluarkan bawang goreng dari kuali dan letakkan diatas tisu dapur.
  • Apabila sejuk simpan bawang  dalam bekas yang kedap udara dan sedia untuk di gunakan.

7 comments:

  1. Salam kak nah cyg.. t.k kak kongsi resepi ni.. tak sangka pula guna tpg gndum.. nnti ilah cuba ya kak.l
    Dah Lama Ilah X Bw..

    ReplyDelete
  2. ohhh...ada guna bwg putih gak ye..
    pastinya harum...
    dan tepung tu mesti utk rangup kan..

    ReplyDelete
  3. CM..kalau nekcik goreng semadang jadi hangusss....oder jerlah dgn CM ye

    ReplyDelete
  4. CM, pakai tepung gandum ya? This is something new to me sebab yang selalu mak dan nenak buat tak letak tepung. Mesti cuba nih!

    ReplyDelete
  5. Tq cm..sgt berguna..mmg da xbrani mkn bwg goreng kat kedai tu..skrg bolrh mkn lg yg homemade

    ReplyDelete
  6. MS kalau goreng bawang aje mesti hangus..tak tahu pulak ada guna tepung gandum, next time bole cuba cara ni mana tahu bawang goreng MS dah tak hangus hehe...

    ReplyDelete
  7. numpang promno bu,

    jual BAWANG GORENG Murah

    SAUDARAKU (http://www.ptsaudaraku.com),
    Distributor dan Supplier yang menjual berbagai BAWANG GORENG dan aneka bahan pangan lain untuk produksi.

    Bawang Goreng ini sangat cocok digunakan untuk pabrik makanan, hotel, restoran, warung bubur, warung bakso, cafe atau industri lain yang menggunakan bahan bawang goreng dalam usahanya.

    Kami menyediakan 6 grade kualitas bawang goreng dari harga yang sangat murah sampai kualitas sedang.

    Keuntungan lainnya, anda dapat memesan ukuran kemasan sesuai dengan kebutuhan dan penggunaan saudara, mulai dari kemasan bulk (@10kg), @1 kg, @ 0.5 kg atau ukuran kemasan lainnya.

    Melayani:
    - Industri: Bakery, pabrik makanan, restoran, warung, hotel, dll
    - Agen/reseller, Grosir
    - Retail

    Kami juga menjual bahan makanna lain seperti:
    - ABON SAPI (merk: Ratu, Ratudua, SR Super, Pedo, Ampel, Sriratu,Kenari,Rajawali,IST)
    - ABON AYAM (merk: Abadi)
    - ABON IKAN TUNA (merk: PR Rachmi/ Pranspul)
    - Gula Merah
    - Daging Giling (minced beef)
    - Daging asap (smoked beef)
    - Sosis
    - Kentang goreng (french fries)
    - Bawang Merah, Bawang Putih, Bawang Bombay
    - dll
    SAUDARAKU
    Jl. Taman Sakura III ,
    Perum. Taman Harapan Baru (THB) Blok U-18/3A,
    Medan Satria, Bekasi,
    Telp:021-40247447, 0858-10409599
    fax : 021-88981268,
    Website:http://www.ptsaudaraku.com
    Email: marketingsaudaraku@gmail.com
    PIN BB : 321B9DFB

    ReplyDelete