LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Sunday, April 14, 2013

Nasi Berempah 2 in 1 :)

Salam dan selamat tengahari.Dah makan  ke belum?Hari ini hari minggu jadi pastinya ramai yang mengambil peluang untuk bersama sama keluarga samada keluar makan atau bersantai santai .....Selamat menjamu selera bagi yang memilih untuk makan tengahari di rumah.Emak,ummi,mama,mami ,ibu atau apa saja panggilan pada seorang ibu ,merekalah merupakan tulang belakang pada setiap keluarga.Jika ibu sakit maka pastinya dapur pun  turut sakit juga. Pendek kata segalanya terhenti secara tiba tiba.......

Ada masanya kita perlu menyiapkan makanan dalam kadar segera dan secepat yang boleh tanpa membelakangkan/ mengabaikan  rasa makanan tersebut.Mari....Cm nak kongsikan  satu menu mudah  2 in 1.Tak perlu nak goreng lauk atau nak masak sayur.Hanya masak nasi dah cukup :)

Bahan-bahannya:

3 cawan beras basmati-cuci dan toskan.
1/2 ekor ayam potong sedang.
1 batang kulit kayu manis.
3 kuntum bunga lawang.
2 kuntum buah pelaga.
3 kuntum bunga cengkih.
1 inci halia.-tumbukhalus
4 ulas bawang merah-mayang.
1 ulas bawang putih-cincang halus.
1/2 tsp serbuk ketumbar.
1 biji buah tomato-cincang.
1/2 biji cili hijau-tumbuk.
1 batang celery-potong halus.
1 biji terung panjang-potong sedang.
1/2 biji lada benggala dipotong kecik.
1/2 tbsp serbuk kerutuk.
1 tangkai daun ketumbar.-kerat kerat kasar.
Garam secukup rasa.
1 ketul kiub ayam-optional.
Sedikit minyak jagung untuk menumis.
1 cawan air.
3 cawan air.

Cara-caranya:


  • Panaskan minyak masak  ,tumiskan kulit kayu  manis,bunga lawang,buah pelaga dan bunga cengkih.
  • Kemudian masukkan bawabg merah,bawang putih,halia,cili hijau ,serbuk kerutuk dan serbuk ketumbar.Tumis sehingga naik baunya.
  • Masukkan ayam dan di gaul rata.Masukkan 1 cawan air.Biarkan ayam mereneh sekejap baru masukkan kiub ayam dan garam.
  • Apabila  ayam hampir  masak masukkan  beras dan kacau hingga mesra.Masukkan 3 cawan air,sayur-sayuran yang di potong tadi dan seimbangkan rasa garamnya agar tidak terlalu masin atau terlalu tawar.
  • Tanak  nasi sehingga masak.
Jika ada masa boleh lah tumbukkan cili hijau , cili api dan gaul bersama-sama potongan buah  tomato dan daun ketumbar .Gaul sehingga sebati kemudian perahkan jus lemon dan letakkan garam serta gula secukup rasa.Siap.

13 comments:

  1. Asslmkm CM
    Sesuai sangat la ni..Sue suka menda2 yg sekali harung macam ni. jimat masa dan yg penting sedap. Tq CM (^_^)

    ReplyDelete
  2. Looks so delicious...!

    Suka kalo masakan simple mcm ni...bkn simple utk dimasak..nonono...tp simple xyah masak 2,3 lauk ;)

    ReplyDelete
  3. Sedap nih! All in one, nasi and lauk semua ada :)

    ReplyDelete
  4. liza pun nk copy resepi la, thnx ye cm...

    ReplyDelete
  5. Wow! terlior tgk nasi ini... sedapnyaaaaa

    ReplyDelete
  6. wah CM menarik jugak menu ni sekaligus saja takyah nak tumis dua tiga kali utk sayur lagi kan esuk lusa nak try lah dan nak copy jugak resepi ni

    ReplyDelete
  7. Cm.....nanges restoran hadramawt tengok....dah save resepi...tengsss

    ReplyDelete
  8. saya belanja makcik makan nasi kerabu dan awak belanja saya nasi berempah, good idea tak? hehehe..Nampak sedapnya..

    ReplyDelete
  9. ya, nak tanya sikit, rujuk kepada resipe gulai ikan tongkol makcik-http://mamakitchen-makcikmanggis.blogspot.com/2012/08/gulai-ikan-tongkol.html , nak tahu kenapa ikan tongkol itu kena masak lain dan campur masuk dengan kuah kemudian? besok nak masak ini ^_^..

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. saya sudah siap masak gulai ikan tongkol, sedapnya,,terima kasih banyak berkongsi recipe sedap ini..

    ReplyDelete