Thursday, January 26, 2012

Sambal Petai

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Bahan-bahannya:)

1/2 cawan petai yang siap dikupas.
10-15 ekor udang.
8 tangkai cili kering-rebus sekejap.
1 ulas bawang putih.
1 labu bawang besar.
Sedikit belacan.
Garam dan gula melaka secukup rasa.
1/2 keping asam gelugur.

Cara-caranya:)


  • Kisar bawang besar,cili kering,belacan dan bawang putih hingga hancur.
  • Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga naik baunya.
  • Masukkan petai dan udang.Gaul hingga rata.Masukkan asam keping ,garam dan gula melaka.Seimbangkan rasa masin dan manisnya.
  • Masak sehingga sambal agak pekat.Siap untuk di hidangkan bersama nasi putih.(Cm makan dengan bubur nasi)







7 comments:

  1. .....mamaijat pun masak sambal petai ikan time balik kampung cuti CNY baru ni...
    best nyer....makan ramai2.....
    cos kalau kat umah sdr...
    x der kawan...

    ReplyDelete
  2. Enak menunya cikmanggis...apalagi petainya tuh...mana tahan...

    ReplyDelete
  3. Salam kakCM. Wah, gumok2 petai kakCM. Merah nya sambal, meleleh air liur nengok nya!

    ReplyDelete
  4. sedapnya sambal udang petai tu...
    memanggil2 jer petai tu..

    ReplyDelete
  5. Salam..emm makan sambal petai dengan bubur nasi... kena cuba ni..

    ReplyDelete
  6. kak manggis, comelnye petai tu. aii kena cari petai ni..

    ReplyDelete