Wednesday, August 11, 2010

Kuih Ee

Salam dan selamat berbuka puasa pada semua kawan-kawan muslimin  dan muslimat .Alhamdulillah tepat jam 7.28 pm nanti  masukkan lah waktu berbuka  untuk  Putrajaya dan kawasan-kawasan sekitarnya.Semua makanan untuk berbuka telah siap terhidang jadi sempatlah buat n3 sekejap.

Manisan pertama untuk Ramadhan kali ini adalah  sejenis chinese dessert yang di buat dari tepung pulut.Sangat senang dan menjadi kegemaran en.suami:).....Kami suami isteri memang suka sangat kuih ni terutama bila hirup kuahnya yang  mengandungi air gula dan daun pandan  &hirisan halia....
Untuk Resepinya cm Copy & paste dari SINI
Ingredients:

  • 250g glutinous rice flour

  • 230ml water

  • Pink and red colouring

    Syrup:

  • 200g sugar

  • 1,200ml water

  • 3 pandan leaves, knotted

  • 2 thin slices of old ginger

  •  
    Method
    Put glutinous rice flour in a basin. Make a well in the centre, add water gradually and mix until a soft dough is formed. Divide dough into 3 equal portions.

    Leave 1 portion uncoloured, add pink colouring to another, and red to the other.

    Roll each portion out into a long strip, then pinch off small, equal portions; roll each small portion between the palms of both hands to form round balls.

    Bring the water to a boil and add the balls. When the kuih ee is cooked, they will float to the surface. Remove the balls with a wire mesh ladle or slotted spoon and drop into a basin of cold water; leave to cool, then drain.

    To make syrup: In a large saucepan, mix water and sugar and bring to a slow boil. When the sugar dissolves, add pandan leaves and ginger slices.

    Boil over low heat for 5 minutes, then add the cooked kuih ee. Bring the syrup to a boil, remove from heat, and serve as a hot or cold dessert.
    Note
    For a change, serve the glutinous rice flour balls with chilled fruit cocktail.

  • 14 comments:

    1. ala kak, tengok gambar pun dh terpikat.. mesti sedap yer desert ni.. nk cuba nanti.. TQ

      ReplyDelete
    2. salam CM
      moga dpt menjalani ibadah puasa dgn sempurna.

      cantik dan menyelerakan. simple resipinya.

      ReplyDelete
    3. salam cm..eh rasanya dah lama kakyam tak singgah..apa khabar..kakyam ucapkan selamat melakukan ibadah puasa..tengah membaca n3 yg lepas2 ni.
      rasanya tak sdaplah panggil cm..apa namanya ya..hehe..

      ReplyDelete
    4. salam cikmanggis..waduh cedaapnye!! suker banget kuih2 bertepung pulut cenggini..kita terpaksa berbuka kt klinik jek sepjg minggu nih...adoyai!! cian kt kita..sob..sob..sob!!

      ReplyDelete
    5. salam makcik, waduh... sedap tu yaa.. hangat2
      kalau dsini namanya wedang ronde (kalau hangat) atau es ronde(kalau dingin). hehe

      ReplyDelete
    6. Salam..CM rajinnyer... erma buka yang senang2 jek..bila nak ajak bebuka kat putrajaya ni ha ha ha ha

      ReplyDelete
    7. wah menarik..tp kna tggu wkend bru leh buat...

      ReplyDelete
    8. Salam makcik ..Oh dah lama tidak makan tang yuan! Kalau Hakka didebut tong yuan :)

      ReplyDelete
    9. Salam cm...tq kongsi recipe mudah.

      ReplyDelete
    10. salam ramadhan, kak CM,
      apa khabar? sempena ramadhan ni, saya mohon maaf atas segala salah silap saya.
      Tergodanya saya ngan bebola warna warni tu. kuih Ee... cantik namanya.

      ReplyDelete
    11. Selamat berbuka CM. Saya suka sangat dessert ni, mak saya buat kuahnya guna gula merah. Mmmm.

      ReplyDelete
    12. Noorma..salam..sebenarnya kuih ni sama dengan kuih biji nangka tapi tanpa santan.

      ReplyDelete
    13. Piewahid...Amin....sesuai untuk berbuka puasa.

      ReplyDelete
    14. kak yam..terima kasih kerana sudi jengah blog cm ni...ala ..kakyam panggil Cm je lagi glamour rasanya hehe

      Inahar..ala ciannya adikku sorang ni..tak apa demi tugas.Selamat berpuasa ya.Bila cuti nanti pulun memasak ya:)

      Deetha..wasalam..eh sedapnya nama tu..makan sejuk lagi nyaman:)

      Erma..ni kuih paling senang didunia..hehe nanti kita set date ya:)

      Eliya..senang je buatnya..insyallah jadi:)

      Dear Tummy..Tong Yuan..ya baru makcik ingat selalu Mil sebut

      Indahouse..sama-sama lah..cm pun minta maaf jua....eee agaknya nama terkejut tu hehe


      Zai..memang sangat mudah ni:)

      Shaz dear...wah nanti nak cuba gula merah pula:)

      ReplyDelete