Saturday, July 3, 2010

Gulung Bengawan Solo





Sedutan dari Majalah Sajian Jelita keluaran 1991.

Bahan-bahannya:
10 biji kuning telur.
5 biji putih telur.
100 g gula halus.
100 g tepung gandum.
80 gm melted butter
1 tbsp quick 75.
1 tsp baking powder.
1 tsp essen vanilla.
.1/2 tsp esen pisang.
sedikit pewarna merah.
Cara-caranya:
  • Asingkan putih telur dan kuningnya.
  • Satukan semua bahan-bahannya kecuali pewarna merah dan melted butter.
  • Pukul hingga kembang dan gebu.Masukkan mentega cair dan pukul lagi hingga rata.
  • Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.satu diwarnakan merah dan satu lagi biarkan warna asal.
  • Guna tin pembakar empat segi berukuran 11" x 11 ".alas dengan kertas minyak (satu adunan ni dapat 2 dulang atau 2 gulung kek)
  • Masukkan adunan kedalam piping bag.Paipkan adunan berselang seli hingga habis.-paipkan 2 jaluran putih dan 2 jaluran merah.
  • Bakar hingga masak dan biarkan kek sejuk baru  di sapukan dengan butter cream dan gulung kemas-kemas.Simpan dalam peti ais hingga butter cream beku dan senang untuk di potong:)..selamat  mencuba...
Sumber dari Majalah Sajian Jelita tahun 1991
 *Cm guna jem strawberry sebagai  sapuan  dan rasanya kurang serasi.Resepi asalnya menggunakan butter cream seperti yang tertulis diatas:)

4 comments:

  1. salam CM,
    moga sihat & ceria selalu dsamping keluarga.

    aduih, tersiksa jiwa menahan selera...:)

    ReplyDelete
  2. salam..
    buat sendirik ke ni?
    pandainya masak...!

    ReplyDelete
  3. salam Pie..Terima kasih:) alamak rasa bersalah la pulak:( tapi kek ini tidak terlalu manis.

    ReplyDelete
  4. salam Zulkbo..hehe terima kasih:)

    ReplyDelete