Thursday, May 13, 2010

Lemon pie meringue

Meringue:

 3 biji putih telur
 1/2 cawan gula halus

 Cara-caranya:
  • Pukul putih telur dan gula hingga kental.
  • Swirl meringue over filling.
  • Bakar dengan kepanasan oven 220 darjah celcius hingga golden brown.
  • sejukkan
  • Masukkan kedalam peti ais.......Sejukkan.......Hidang......Selamat mencuba:)
Filling:
 1/2 cawan gula halus
 1/3 cawan tepung jagung
 1 cawan air.
 2 biji parutan  kulit lemon
3 biji kuning telur
1/2 cawan lemon jus

 Cara-caranya:
  • Satukan semua bahan bahan diatas kedalam periuk kecuali kuning telur.Kacau diatas api yang sederhana hingga pekat.Matikan api.
  • Pukul kuning telur hingga sebati
  • Masukkan kedalam adunan tadi sedikit demi sedikit dgn mengacau guna whisk.
  • Panaskan kembali atas dapur sekejap-2-3 minit sambil kacau hingga rata.
  • Tuangkan keatas pastri.
Guna kacang hijau atau apa apa yang dapat elak dari pastry gelembung. Pastry

 1 1/2 cawan tepung gandum.
1 tbsp gula caster
125 gn butter chopped
 1 biji telur kuning
1 tbsp air sejuk dalam peti ais

 Cara-caranya:

 Preheat oven 220 darjah celcius. Gaulkan semua bahan-bahan diatas kecuali telur dan air.Bila dah jadi serbuk roti baru masukkan air dan telur.Uli hingga sebati.Guna flan tin 20 cm .masukkan doh kedalam flan tin dan tekan-tekan biar sekata seperti dalam gambar diatas.Cucuk-cucuk dengan garfu pada permukaannya. Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam. Kemudian bakar selama 15 minit dengan kaedah BAKE BLIND. Terima kasih pada Liza sebab bagi recipe ni...siap tulis lagi..terima kasih banyak-banyak:)

16 comments:

  1. aduss kakkk cedapnyerrr! cam pavlova! smlm kiter br buat sbb nk ngabiskan putih telur! lenkali nk wat lah!!

    ReplyDelete
  2. salam hana..laku cm "bisnis" ari ni hehe sekejap je licin:)

    ReplyDelete
  3. salam cm
    banyaknye step..tak terbuatlah kite..

    ReplyDelete
  4. salam kak mana akaknya tempat sembang dah ilang ye hihihi kak sedap je nmpak pie tu

    ReplyDelete
  5. salam datin..tak banyak ni..gambar je nampak banyak datin:)

    ReplyDelete
  6. salam mimi..hehe dia zam zam ala kazam jap nanti ada balik tu:)..pie ni ok,boleh tahan rasanya..anak suka,ayah lagi suka:)

    ReplyDelete
  7. salam cikmanggis,
    wah, cantik pie ni. saya kalu pasal meringue, belum pas lagi..slalu tak gebush.. :)

    ReplyDelete
  8. Salam CM, menjadi dan cantik pie ni, leceh juga nak buat....

    http://treatntrick.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. cantiknyer..mesti sedap..kena cuba ni, salin respi dulu lah..tapi kalo jadi lempeng sapa nk jawab ek?? mcm percubaan buat cream puff ari tuh, last2 jadi cekodok...hehehe

    ReplyDelete
  10. sedapnya pie makcik ni, mintak sekeping bolehkan! :)

    ReplyDelete
  11. salam CM..sedapnye npk mcm pavlova...tp pavlova pun kita x pernah wat lg

    ReplyDelete
  12. salam indah..jika ikut betul2 resepinya insyallah jadi.

    ReplyDelete
  13. dear PALATABLE..tak lah susah sangat,buat pastry sehari awal.Esoknya buat filling.jadi taklah banyak kerjanya:)

    ReplyDelete
  14. salam noorma..cuba lah buat insyallah jadi:)

    ReplyDelete
  15. Dear Tummy..ambil lah..4 keping pun boleh:)

    ReplyDelete
  16. salam kzai..ya..lebih kurang pavlova tapi pavlova banyak buah kan?

    ReplyDelete