Monday, May 17, 2010

French bread-baquettes

Masukkan air mendidih kedalam dulang dan letakkan kedalam oven di bahagian bawah. Biarkan oven berwap selama 5 minit baru masukkan adunan roti untuk dibakar. Spray air sehingga basah permukaan roti kemudian toreh dengan pisau seperti diatas baru masukkan dalam oven . Salam dan selamat malam.Keseronokan membuat roti sendiri tidak dapat dibayangkan dengan perkataan lebih-lebih lagi jika hasilnya sungguh bagus:) atau dengan lain perkataannya.roti "menjadi" roti....bukan roti menjadi batu hehe.Anak kecik cikmanggis siap berpesan sebelum masuk tidur agar jangan lupa kejutkan beliau awal sebab mahu bersarapan dengan roti yang cm buat.Satu lagi kepuasan:) Sudah lama cm mencari resepi roti perancis-baquettes,akhirnya jumpa DISINI.Alhamdulillah setelah dicuba hasilnya memang berbaloi-baloi.Resepi yang telah diubah suai akan cm letakkan kemudian sebab nak pastikan sukatan benar-benar tepat.Bila kawan-kawan mencubanya nanti biarlah berpuas hati.....ok selamat malam semoga mendapat mimpi yang indah-indah:)

18 comments:

  1. cik manggis..mmg sebiji bagutee french yg jual kat kedai tukan..eee seronoknye kalau buat roti menjadi..bila laaa kita dapat buat roti yg gebu camgini..jeles nie!!!

    ReplyDelete
  2. haah la kak.asma! sebijik cam kat kedai! bravo kakkk! kiter mmg nak cube wat sendrik! kiter amik resepi yer! padahal roti slm tk abis lagik! hikhikhik... eh tuh roti bli! tak besh! hahaa

    ReplyDelete
  3. Wahhh lawalah roti cik manggis!

    ReplyDelete
  4. rupa roti perancis makcik seperti yang didapati di kedai roti, hebat!!!

    ReplyDelete
  5. cik... kito nok hok 2 kepi joh... cecah nge kepi o'... segho pg ni tok ser wak kijo ghakkk... hehehe

    ReplyDelete
  6. cik manggis,saya pun nak try resepini... kena tunggu cuti dulu....hehehe

    ReplyDelete
  7. salam cik manggis...
    waduhhhhhhhhhh...sungguh mengoda roti akak tuh...kena plak cicah kopi o masa ujan2 gini..pergggggghhhhhhhhhhhh...mak mertua pon x nampak(sbb dia dok kg..)hahahahaa

    ReplyDelete
  8. salam cm..roti buatan sendiri..tu yang kak yam tabik spring tu..dirumah kak yam tak ada roti buatan sendiri..buatan kedai adalah hehehe

    ReplyDelete
  9. salam kak wah boleh tutup bakery kat putrajaya tu kak hihihihi boleh aje akak nak cnp utk diri dan kita sebarkan bersama insyaAllah

    ReplyDelete
  10. salam kakasma..roti ni keras kak asma sedap cicah kopi panas:)buat lah guna tepung biasa je

    ReplyDelete
  11. salam hana..buat la hana..puas hati walau pun penat hehe

    ReplyDelete
  12. Salam my dear Mama Fami..satu penghormatan sb mama sudi singgah..terima kasih yang!!!

    ReplyDelete
  13. my dear Tummy..hehe terima kasih!!

    ReplyDelete
  14. salam Lia..ooo aloh mek..buleh..buleh..no problem hehe

    ReplyDelete
  15. salam hamsini..sekarang kena kumpul tenaga dulu ..uli roti kena extra energy hehe

    ReplyDelete
  16. salam chemp..hoho Tok tuo dok kampung memang tak napok...terima kasih chemp:)

    ReplyDelete
  17. Terima kasih kak yam..ni ada anginnya kakyam..jika ribut taufan angin malas tu..dok sebek je hehe

    ReplyDelete
  18. salam chik mi..terima kasih..akak dah c&p dah..kita kongsi2 dengan kawan-kawan..cm suka sangat.Tu dok rebus black fungus dalam crock pot:)

    ReplyDelete