- Ikan direbus dengan sedikit garam dan 2 keping asam gelugur.
- Bila ikan sudah masak asingkan isinya dari tulang
- blend bawang merah cili kering,bawang putih dan halia hingga halus.
- masukkan semua bahan-bahan diatas kedalam kuali.
- masak dengan api yang perlahan dan hendaklah sentiasa mengacaunya agar isi ikan hancur.
- bila serunding hampir kering kaup balikkan supaya ianya tidak hangus.
- Biarkan serunding agak garing baru diangkat.
Monday, March 22, 2010
Serunding Ikan
Bahan-bahannya:)
2 kg ikan(tadi tu macam macam ikan..kembung,selar dan tenggiri:)
10 tangkai cili kering
20 ulas bawang merah(cm suka bubuh bawang lebih)
3 ulas bawang putih
2 inci halia
500 gm santan pekat
garam dan gula secukup rasa(cm suka jika serunding ni manis-manis sikit)
3 keping asam gelugur
Cara-caranya:)
Oh ni nampak enak sekali, makan sama nasi putih sudah lumayan!
ReplyDeletehi 3 hungry tummies..serunding ni masih panas!baru angkat dari dapur:)
ReplyDeleteini klu wat mini karipap syok nih...
ReplyDeleteCM.... mau serunding ikan campur2 ni... nak sekali mangkuk tu yek... hihihi
ReplyDeleteShahanim..hehe mmg ada pasang niat nak baut karipap mini:) terima kasih sudi singgah
ReplyDeleteLia..nnt kita bubuh dalam tipuware boleh?hihi
ReplyDeletesalam cm..rajinnya...nanti bolehlah buat macam-macam dengan serunding ni kan..
ReplyDeletekat rumah ina kalau kueh lapis, seri muka dan sewaktu dengannya memanglah dia orang tak suka..tu sebab tak terbuat-buat..kalau nak makan sangat beli ajer lah seketul kat warung..buat lepas gian.
waaaaa bestnyer buat serunding ikan sendrikk! kiternyer dr mesia ade lagik! nnti klu dah abes nak cubelah resepi akak neh!
ReplyDeletesalam kenal cik manggis..sayer masuk blog nie melalui blog kak Linda..tertarik dgn nick cik manggis..ghuper nyer kat sini ader masak-masakk yerrr....
ReplyDeletekiter xchange link bulehhh...??
salam ina..tu la ..dah ada macam macam projek dalam kepala ni dgn serunding tu..cm suka buat kuih lapis dan kuih2 kukus ni sb suami sangat suka.Jika kuih goreng2 pulak anak anak yg suka.
ReplyDeletesalam hana..dah habis ke biskut bear tu? cuba lah buat serunding ni walau pun makan masa tp tak susah..kecilkan api dan bersabar kihkih
ReplyDeletesalam shizla..selamat datang..nih blog makcik makcik hihi..ok nnt cm link kan:)
ReplyDeletesalam cm..wow rajinnya buat serunding ikan..cm kena buat pulut panggang pula lah ...gunanya sebagai inti..tentu sedap..
ReplyDeletesalamm kak yam :) hehe bila orang puji rajin rasa nak buat serunding daging la pulak kihkih..ya kak yam teringin nak makan pulut panggang bila ada serunding ikan ni:)
ReplyDelete