Monday, March 22, 2010

Serunding Ikan

Bahan-bahannya:) 2 kg ikan(tadi tu macam macam ikan..kembung,selar dan tenggiri:) 10 tangkai cili kering 20 ulas bawang merah(cm suka bubuh bawang lebih) 3 ulas bawang putih 2 inci halia 500 gm santan pekat garam dan gula secukup rasa(cm suka jika serunding ni manis-manis sikit) 3 keping asam gelugur Cara-caranya:)
  • Ikan direbus dengan sedikit garam dan 2 keping asam gelugur.
  • Bila ikan sudah masak asingkan isinya dari tulang
  • blend bawang merah cili kering,bawang putih dan halia hingga halus.
  • masukkan semua bahan-bahan diatas kedalam kuali.
  • masak dengan api yang perlahan dan hendaklah sentiasa mengacaunya agar isi ikan hancur.
  • bila serunding hampir kering kaup balikkan supaya ianya tidak hangus.
  • Biarkan serunding agak garing baru diangkat.
Selamat petang.Apa khabar?cikmanggis dah ok..kembali sihat setelah dapat rehat dan tidur secukupnya malam tadi..hehe orang veteran ni kena cukup rehat,jangan stress..relax la ya!!Buat kerja tu dengan slow and steady:) Mari lihat projek cm tengahari tadi..tadaaa...Serunding ikan!Hari ni cm mengemas peti sejuk.Sudah lama tak kemas.Rupanya dalam freezer tu banyak ikan..stock lama.Nak goreng mesti sudah tidak sedap lagi jadi cm pun buat serunding.Jika sudah bertukar wajah jadi serunding ,permintaannya pun pasti tinggi hehe jika berniaga ..untung ni:) jom lihat apa yang terjadi dalam kuali besar cm ni...

14 comments:

  1. Oh ni nampak enak sekali, makan sama nasi putih sudah lumayan!

    ReplyDelete
  2. hi 3 hungry tummies..serunding ni masih panas!baru angkat dari dapur:)

    ReplyDelete
  3. ini klu wat mini karipap syok nih...

    ReplyDelete
  4. CM.... mau serunding ikan campur2 ni... nak sekali mangkuk tu yek... hihihi

    ReplyDelete
  5. Shahanim..hehe mmg ada pasang niat nak baut karipap mini:) terima kasih sudi singgah

    ReplyDelete
  6. Lia..nnt kita bubuh dalam tipuware boleh?hihi

    ReplyDelete
  7. salam cm..rajinnya...nanti bolehlah buat macam-macam dengan serunding ni kan..
    kat rumah ina kalau kueh lapis, seri muka dan sewaktu dengannya memanglah dia orang tak suka..tu sebab tak terbuat-buat..kalau nak makan sangat beli ajer lah seketul kat warung..buat lepas gian.

    ReplyDelete
  8. waaaaa bestnyer buat serunding ikan sendrikk! kiternyer dr mesia ade lagik! nnti klu dah abes nak cubelah resepi akak neh!

    ReplyDelete
  9. salam kenal cik manggis..sayer masuk blog nie melalui blog kak Linda..tertarik dgn nick cik manggis..ghuper nyer kat sini ader masak-masakk yerrr....

    kiter xchange link bulehhh...??

    ReplyDelete
  10. salam ina..tu la ..dah ada macam macam projek dalam kepala ni dgn serunding tu..cm suka buat kuih lapis dan kuih2 kukus ni sb suami sangat suka.Jika kuih goreng2 pulak anak anak yg suka.

    ReplyDelete
  11. salam hana..dah habis ke biskut bear tu? cuba lah buat serunding ni walau pun makan masa tp tak susah..kecilkan api dan bersabar kihkih

    ReplyDelete
  12. salam shizla..selamat datang..nih blog makcik makcik hihi..ok nnt cm link kan:)

    ReplyDelete
  13. salam cm..wow rajinnya buat serunding ikan..cm kena buat pulut panggang pula lah ...gunanya sebagai inti..tentu sedap..

    ReplyDelete
  14. salamm kak yam :) hehe bila orang puji rajin rasa nak buat serunding daging la pulak kihkih..ya kak yam teringin nak makan pulut panggang bila ada serunding ikan ni:)

    ReplyDelete