- Asingkan isi ikan dari tulangnya.
- Masakkan 4 cawan air dengan tulang dan kulit ikan tenggiri.Tapis
- Isi ikan ditumbuk bersama kiub ikan bilis dan bawang putih hingga lumat..Masukkan lada sulah.
- Gaulkan isi ikan bersama tepung jagung hingga sebati
- bulat-bulatkan.Masukkan dalam sup yang mendidih.
- Labu di potong dadu.Masukkan ke dalam sup tadi.
- Letak kan garam secukup rasa.Kecilkan api.
- Mayang bawang merah dan halia nipis-nipis.Tumis dengan sedikit minyak jagung sehingga garing.Masukkan kedalam sup bebola ikan tadi.siap untuk dihidangkan dengan potongan daun bawang.
Wednesday, March 10, 2010
Menu untuk cuaca panas
Hilangkan dahaga dengan segelas ice green tea
Makan dengan nasi panas..hmmm sedap
Sup bebola ikan tenggiri & labu air
Bahan-bahannya:)
3 keping ikan tenggiri
1 biji labu air (kecil)
1 ketul kiub pati ikan bilis
1/2 tsp lada sulah
4 cawan air
sedikit garam
5 tbsp tepung jagung
sedikit daun bawang
1 inci halia muda
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
Cara-caranya:)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
tak tau dah nak mkn apa skarang..tekak sentiasa kering..air mineral tak lalu nk minum..terpaksa mkn byk buah-buahan supaya tak dehydrate..ni dtg rumah makcik nk minta sup bebola sikit..boleh? ;)
ReplyDeleteI want the tea pls!!! :D
ReplyDeletehmm dah nak summer ni, bole ah buat.
ReplyDeletesalam achik..sabar ya..mengandung anak sulong mmg perit sikit tapi seronok kan..pengalaman yang boleh dikenang hingga hari tua.Banyak berehat.Makan banyak sayur dan buah buahan dan minum banyak air..jika tak dapat telan air kosong..minum fresh jus.
ReplyDeleteLove..tea sangat sedap..bubuh ais..fuhhh best !!
ReplyDeletesalam Paij..kat Dubai dah nak summer ke?
ReplyDeletecikmanggis: skrg spring, summer start mei, jun. tapi before that lg dah panas.
ReplyDelete