Monday, March 1, 2010

Kuih Bangkok

Apa khabar?cuaca hangat betul ya...tp apa-apa pun alhamdulillah syukur pada Yang Maha Esa atas segala nikmat yang kita kecapi.Panas sikit je ni,tak apa-apa.Jangan mengeluh sangat ya.bayangkan orang kat Afrika sana..berbulan bulan tak hujan.Kita di Malaysia ni walaupaun panas tapi tetap ada hujan alhamdulillah....syukur banyak-banyak. Jom kita lintas langsung kat dapur cikmanggis ni...biasa la petang-petang ada kuih.bila suami melangkah masuk rumah je,wajahnya tersenyum manis..kuih apa hari ni?heheCm pun rasa pelik dgn nama Kuih ni ..Kuih Bangkok...hehe ijah..banyak ke kuih ni kat sana?Jika kat Indon kuih ni dikenali sebagai mata sapi..btol tak? cm ambik resepi ni kat Citarasawan my resipi.Terima kasih kak wan.Sedap betul terutamanya bagi mereka yang suka pisang...sori liza..you anti banana hihi(liza ni pengunjung setia blog cm..jiran depan rumah,best friend cm:) Ok mari kita lihat bahan-bahan untuk membuat kuih Bangkok ni:- A 500 gm beras pulut 300 ml air-campur dgn santan 100 gm santan pekat KARA sedikit pewarna hijau 2 helai daun pandan 2 biji pisang tanduk atau 5 biji pisang nangka B 1/2 cawan gula pasir 1 biji kelapa parut putih sedikit garam daun pisang secukupnya Cara-caranya:
  1. Rendam pulut dengan pewarna hijau selama 4 jam
  2. Toskan.Kukus dengan santan hingga setengah masak
  3. Keluarkan pulut.Letakkan atas daun pisang dan ratakan.Letakkan pisang dan gulung kemas-kemas
  4. Kukus pulut tadi hingga masak..buka daun pisang.
  5. sementara tu masakkan gula dgn sedikit air dan daun pandan
  6. Gaulkan sedikit garam pada kelapa parut
  7. Ambilkan pulut dan golekkan pada kelapa parut tadi.
  8. Potong pulut bulat-bulat dan siram dengan sedikit air gula.Hidangkan:)

6 comments:

  1. Hi Kak...wow, this is something really new to me! Looks tempting...pass me some...nak taste! ;)

    ReplyDelete
  2. love..hehe no prolem!! nah !! masih panas lagi...sedap:)

    ReplyDelete
  3. salam makcik,
    ape kabar? lama kite tak menjenguk uma makcik..
    da tertinggal byk benda..huhu..
    sedapnya tengok kuih ni, warnanya cantik,
    rasanya tentu enak kan?
    ada lagi tak utk kite?

    ReplyDelete
  4. salam manje..hehe dah tukar nama ya ...sape yang suka pisang pasti suka makan kuih ni

    ReplyDelete
  5. Pisang dengan pulut tu best... cantik pulak CM pilih kaler kuning hijau gitu :)

    Ijan

    ReplyDelete
  6. ijan...kuning hijau ok tp jangan putih hijau hihi

    ReplyDelete