- Masak santan pekat hingga keluar minyak dan masak sampai garing tapiskan tahi minyak tu -ketepikan
- Masak air gula dan pandan sampai hancur dan tapiskan-ketepikan
- Satukan tepung kacang hijau,air gula,garam,dan 2 cawan santan kedalam peruk.Kacau betul-betul sebati agar adunannya tidak berketul-ketul
- Masukkan minyak dari tahi minyak tadi(risau asyik sebut tahi ni-ada nama lain tak selain dari taik minyak ni:)kedalam adunan yg dibancuh tadi dan kacau atas api yang perlahan sampai likat.
- Sapukan bekas yang sesuai dengan minyak masak baru curahkan adunan yang telah likat tadi
- Biarkan kuih betul-betul sejuk baru dipotong.Sebelum dipotong taburkan dengan tahi minyak tadi.
Sunday, August 23, 2009
kole kacang hijau
Salam semua kawan-kawan yang dikasihi.Cuaca panas terik,sikecik dah mula tunjuk muka toya tapi cm buat-buat tak faham....jika perihatin sangat nanti banyak pulak komplennya,semalam katanya tak letih langsung....hari ni baru namanya puasa.
Hari ni cm masak kuih kole kacang hijau kerana suami cm sangat suka makan kuih ni,tak kira bulan ramadhan atau hari-hari biasa,kuih ni memang menjadi kegemarannya.Terima kasih pada tuan resepi ni noreen,sukatannya mmg ngam tak perlu tambah atau kurangkan apa-apa bahan lagi.Cuma perlu ikut step by step,insyallah menjadi.Selamat mencuba:) dan selamat berbuka puasa.
Bahan-bahanya:)
1 cawan tepung kacang hijau
2 cawan santan(500 ml)
secubit garam
Untuk air gulanya:)
1 cawan gula merah
2 camca besar gula pasir
1 cawan air (250 ml)
1 helai daun pandan
Tahi minyak:
1 cawan santan pekat.(250ml)
cara-caranya:)
Cik manggis. sukanya cik manggis dah bukak rumah semula. Mengancam kole kacang tu. Kita pernah buat tapi tak sedap sebab pandai-pandai membeger-beger. Padanlah muka kita sendiri. he he he.
ReplyDeleteKak sy dah kivvvv lamo dah ,asyik kena potong aje makan kat umah akak aje lah.hihihihih
ReplyDeleteKole kacang hijau tue sedapnye CikManggis... teringin nk makan tp tepung kacang takde plak...
ReplyDeletegerau..cuba la guna resepi noreen ni,insyallah jadi..sedap btol
ReplyDeletechik Mi..hehe kivvv?buat la..sedap dan puas hati,taik mnyak tuu sedap!
ReplyDeleteijan..dulu dulu masa kecik2..orang tua kat kg.guna kacang hijau kisar jd tepung!
ReplyDeletesedapnyerrrrrrrr............
ReplyDeletemak Doyah..selamat bersahur..berapa kg hilang?hehe
ReplyDeletemak kite mmg suka ikut resipi dulu2..
ReplyDeletejenuh kite nak goreng dan hantar kisar kacang ijau tu..disuruh beli tepung kacang ijau, tak sedap katanya...huuu...(sama je manje tengok~)
Manje..makcik dah lupa rasa kuih yang orang tua buat dulu-dulu,yang pastinya penat nak buat tepung kacang hijau sendiri..tak sanggup makcik
ReplyDeletesy pernah buat,tapi tak kilat sgt.agak berketul.pastu, berminyak sedikit.kenapa ye
ReplyDeletesy pernah buat,tapi tak kilat sgt.agak berketul.pastu, berminyak sedikit.kenapa ye
ReplyDelete