Petang ni buat bingka untuk minum petang...Ambik resepi dari
k ina kl.Terima kasih ina...cm tukar nama sebab bubuh bijan terlebih..tp mmg sangat suka bijan.Wangi..bau bijan di panggang dengan daun pandan dan santan serta telur....kombinasi yang sangat baik.baunya sungguh harum!
Bahan-bahannya:)
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula pasir
3 biji telur
2 1/2 cawan santan pekat
1 cawan jus pandan
12 tbsp minyak jagung
1/2 tsp garam halus
sedikit pewarna hijau
sedikit perisa pandan
bijan secukupnya..panggang dulu
Cara-caranya:)
Masukkan semua bahan-bahan diatas kedalam blender.Blend sampai sebati.Sapukan minyak pada acuan.Curahkan adunan.Tabur bijan dan bakar dengan api sederhana sampai masak.
Ala comey2 nye bingka die..merekah merekah tu nampak lagi menyelerakan tue... acuan pon cantik gak Cik Manggis... :)
ReplyDeleteghajennya akak bakaq comei2 camgitu,apa2 pun sy pun sukeee ngan bingka ni
ReplyDeletewahhhh sllu tgk org buat bingka bijan ni yg besor2..ni kecil comey jerk..sdp nyer..kalo kasi garing lg sedapkan..hehehe
ReplyDeleteijan...jika buat besar-besar..lambat sejuk,lambat dapt potong,lambat dapat makan!:)
ReplyDeletechik Mi..nak makan cepat ni cik mi..tak sabar nak tunggu sejuk...
ReplyDeleteel...lg garing,lagi sedap,terutama bahagian bijan tu el :)
ReplyDeletesalam...
ReplyDeleteermmm..orang rumah kata nampak
sedap..dah nak belajar buat
dah nie..he he..