LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Tuesday, September 14, 2010

Mee @ Laksa Kari Tummy:)


Salam dan selamat tengahari.Cm dah siap masak untuk makan tengahari kami sekeluarga.Angah dah mula kerja .En suami masih bercuti rehat....Cik Puan tak pernah bercuti tau:(.......jari jemari dah berkematu sebab asyik didapur je.....sedang berkira-kira nak minta cuti sehari ni:)

Setiap kali cm ziarah blog kawan cm En Tummy yang  famous  tu setiap kali jugak berangan nak masak menu yang berasakan mee kegemaran seisi rumah cm ni.Hari ni berjaya masak mee kari yang sangat enak..thanks my dear Tummy:) dan minta izin nak C&P resepinya ya:). tak larat nak tulis sendiri:)..mmmkoi........dan...minta maaf banyak banyak sebab dah ubah suai sikit mengikut selera pelanggan kat rumah ni yang tak boleh makan pedas...Jom kita lihat bahan-bahannya:)

you'll need;
1 packet of Hokkien noodles
1 packet of rice vermicelli, soaked in warm water for 10 minutes and drained
bean sprouts
1/2 kg of prawns, cooked, peeled and halved lengthwise
2 chicken breasts, poached and hand shredded
1/2 block of fish cake, sliced
3 hard boiled eggs, peeled and halved
a handful of green beans, cut into manageable pieces and blanched
1 red chili, sliced
a handful of picked mint 
a handful of picked vietnamese mint
lime wedges
cooking oil

for the laksa broth;
5 cm piece of turmeric or 1 tbs of turmeric powder
5 cm knob of galangal, chopped
250 g of shallots, chopped
10 garlic cloves, chopped
20 dried chillies, removed seeds and soaked in hot water for 20 minutes(guna 3 tangkai cili kering je)
6 red chillies, chopped(tak bubuh)
6 candlenuts
1 tsp rempah kari(tambah sendiri)resepi asal tak bubuh.
50 g of dried shrimps
2 tbs of shrimp paste, toasted
1 tbs coriander powder
1 lemongrass, white part only, chopped
1.5 L of water
400 ml of coconut milk
salt to taste
* blend everything except the last 3 items into a fine paste
For the chicken and prawn stock - bring water and a pinch of salt to a boil before adding the chicken breasts. Turn the heat up and when the water returns to a simmer turn off the heat, cover and let the chicken steep in the hot water for 20 minutes. Do not attempt to open the cover before the time is up. Remove chicken and return the water to a boil, add prawns and cook for 5 minutes then remove the cooked prawns. Peel prawns and return the prawn shells and heads to the cooking liquor, simmer for 10 minutes and remove solids.

Cara-cara untukbuat kuah kari:
  • Tumis bahan-bahan yang di blend hingga naik baunya .
  • Masukkan air rebusan ayam & udang.
  • Masukkan santan-cm guna susu cair
  • Kemudian masukkan garam,gula dan 1 biji buah tomato.
  • Rasakan masin,manis dan masamnya.
  • Celur mee kuning.
  • Hidangkan bersama telur rebus,hirisan fish cake,udang,daun kesom dan daun pudina serta tauge
  • Curahkan kuah kari..hmmm yum yum
Semasa cm tulis resepi ni mee kari yang dimasak tadi telah selamat...selamat dimakan hingga licin.kebetulan kawan cm sekeluarga datang berkunjung..alhamdulillah reseki dorang hehe

 Penutup hidangan dengan secawan teh o panas..alhamdulillah.pastinya akan cuba lagi resepi mee kari Tummy ni berkali kali :)

13 comments:

  1. wahhhh kakak manis sudah mencube...kite pong pk arini nak bbuka puasa ngan mee kari tummy nih. tengok2 xde stok mee la pulak.. next time la.. nampk sedap sgt tuuu...

    ReplyDelete
  2. alahai..sekali lagi den tergoda dengan air kaler merah akak manggis ni..

    sedapnyer mee kari tu. Hari ni mmg bercadang nk buat mee kari, tp bila pegi pasaraya sume benda takde..so cancel ler..takpe..saya makan kat sini boleh??

    ReplyDelete
  3. Salam makcik... terima kasih kerana sudi mencuba resipi mee kari ni :)
    Dah banyak berihat tetapi masih berasa begitu lemah. Serbuk sari yang menyebabkan hay fever...sampai musim bunga saja jadilah mangsa hehe.

    ReplyDelete
  4. salam..
    amboiii..dok peringat
    kita jangan makan lalu sangat
    bila time raya..mai sini..tu diaa..
    sedappppnya makanan..!lapaq la pulak
    tengok mee kari tu...he he

    ReplyDelete
  5. How was your Raya holidays? I supposed you have a wonderful Raya. This laksa noodles look so yummy, wish I can try some..Have a nice day.

    ReplyDelete
  6. Salam...cm dah goda dengan mee kari,tengok kuah memang terliur....

    ReplyDelete
  7. hana..cuba lah..berbaloi baloi hehe

    ReplyDelete
  8. Noorma..yang ni kurang pedas..cubalah bikin yang pedas power baru kick hehe

    ReplyDelete
  9. hi Tummy..maaf makcik lambat balas komen ni...buka lap top sekejap sekejap je..very bizi...dah ok ke blom demam?dah 2 hari Tummy tak posting..take care dear

    ReplyDelete
  10. Zulkbo..makan sambil beringat giteww hehe

    ReplyDelete
  11. Sonia dear..thank you:) pls try..you will like it.

    ReplyDelete
  12. salam Zai..hehe masih mood raya lagi?

    ReplyDelete
  13. salam singgah..

    sedapnye tengok menu ni..nanti bleh sy cuba!

    ReplyDelete